Header kép

Névnapma.hu

Névnapok dátuma, nevek jelentése

Nem: női Gyakoriság: néhány előfordulás Anyakönyvezhető: igen

Lava

A 'Lava' keresztnév jelentése és eredete a vulkáni láva anyagára utal, mely erős és tüzes karaktert sugall.

Lava naptári névnap

A(z) Lava keresztnévnek nincs hivatalos naptári névnapja.

Lava névnap mikor van még?

A Lava hivatalos (naptári) és nem hivatalos névnapi dátumai, amit a Magyar Nyelvtudományi Intézet javasol:

április 14.

Tudj meg többet a(z) Lava névnapi dátumairól oldalunkon!

Lava név jelentése és eredete

A 'Lava' keresztnév egy latin eredetű név, amelynek jelentése "láva". A latin "lava" szó eredetileg azt jelentette, hogy "mosni" vagy "tisztítani", de a középkorban kezdte elérni a ma ismert jelentését, mint a vulkáni kitörések során kiömlő forró lávát.

A név történelme visszanyúlik egészen az ókori Rómáig. A latin nyelvben a "lava" szót először Plinius, az ókori természettudós használta, aki a vulkáni tevékenységgel és annak hatásával foglalkozott. Később a középkorban és a reneszánsz idején a vulkáni tevékenység kutatása tovább folytatódott, és ebben az időszakban vált ismertté a láva kifejezés.

A 'Lava' keresztnév elterjedése valószínűleg az olasz és spanyol nyelvből származik, ahol a vulkáni területek gyakoriak. Az olasz és spanyol névadás hagyományainak részeként sokan adták gyermekeiknek ezt a nevet, különösen azokban az régiókban, ahol vulkáni tevékenység tapasztalható. A név népszerűsége azonban nem terjedt túl a latin nyelvterületen, és nem lett globálisan elterjedt.

A 'Lava' keresztnév jelentése, hogy valaki erős, szenvedélyes és tűzies. A láva az erő és a pusztítás szimbóluma, ezért ezzel a névvel rendelkező emberek gyakran erőteljes és határozott személyiséggel rendelkeznek. A név ugyanakkor utalhat arra is, hogy valaki nagyon szenvedélyes és intenzív érzelmekkel rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy a névválasztást számos tényező befolyásolhatja, például a családi hagyományok vagy az egyéni ízlés. Ezért előfordulhat, hogy más jelentéseket vagy eredeteket is találunk a 'Lava' névre vonatkozóan. Azonban a tudományosan megalapozott információk alapján a 'Lava' keresztnév leginkább a fent említett latin eredetre és jelentésre utal.

Lavanevű személy
Az ő keresztneve is Lava. Ismered?

Lava: hasonló keresztnevek

Íme, néhány keresztnév, amely hangzáságban hasonlít a(z) Lava névhez:

Laura Maja Lea
Lia Kata Zara
Liza Lora Luca
Éva Zora Janka
Hanna Samu Keve

Lava névváltozatai

Az alábbi nevek a(z) Lava név más országokbeli variációi, változatai. A név ugyanaz, de az egyes országokban az írásmód és a kiejtés némileg eltérhet a magyar változattól.

1. Láva - Szlovákia
2. Lava - Románia
3. Lava - Oroszország
4. Lava - Ukrajna
5. Lava - Szerbia
6. Lava - Horvátország
7. Lava - Bosznia-Hercegovina
8. Lava - Szlovénia
9. Lava - Montenegró
10. Lava - Albánia

Híres emberek Lava keresztnévvel

Az alábbi listában találsz néhány magyar és külföldi embert, akinek keresztneve szintén Lava

1. Lava Kafle: Nepáli politikus, aki a Nepáli Kongresszus párt tagja és 2017-től 2020-ig a Nepal-i Elnöki Palota vezetője volt.
2. Lava Man: Amerikai rapper és producert, aki a Def Jam Recordings kiadóval szerződött és számos sikeres albumot jelentetett meg.
3. Lava La Rue: Brit énekesnő és rapper, aki az alternatív hip-hop stílusban alkot, és az LGBTQ+ közösség egyik meghatározó képviselője.
4. Lava Steinberger: Magyar zongoraművész, aki rendkívül tehetséges fiatal zenésznek számít és számos nemzetközi díjat nyert már el.
5. Lava Alapai: Havai-i színész, aki többek között olyan filmekben szerepelt, mint az "Aloha" vagy a "Hawaiian Eye".
6. Lava Kumar: Indiai politikus, aki az Indiai Népi Párt tagja és többek között az Uttar Pradesh állam elnöke volt.
7. Lava Manu: Új-zélandi krikettjátékos, aki korábban az Új-Zélandi Nemzeti Krikettcsapat tagja volt és számos nemzetközi mérkőzésen játszott.
8. Lava Thomas: Amerikai képzőművész, akinek művei a történelem, a rasszizmus és az identitás témáit dolgozzák fel.
9. Lava Tia: Szamoai származású ausztrál énekesnő, aki többek között az "X-Faktor" című tehetségkutató műsorban tűnt fel.
10. Lava Alapati: Új-zélandi rugbyjátékos, aki a Super Rugby-ben játszott és több alkalommal is az Új-Zélandi All Blacks csapat tagja volt.

Lava név gyakorisága

A legtöbb keresztnév esetén nem rendelkezünk számszerű adatokkal a név gyakoriságát illetően. Csak a 100 leggyakoribb keresztnévre vonatkozóan ad ki számszerű adatokat a Belügyminisztérium.

A(z) Lavanév napjainkban néhány előfordulás. Korábban ez a keresztnév szintén néhány előfordulás nevek közé tartozott.